B I E G   N I E P O D L E G Ł O Ś C I - Polonia Run 1918 - WORLD FEDERATION of INDEPENDENCE RUN

Nasi sportowcy

Reportaż z trasy Abisko-Sztokholm

<

Daniel - en hårding som gillar långpromenader

ARVIDSJAUR
Att mitt i vintern under en månads tid promenera tre till fyra mil varje dag. Därefter varje kväll hitta en lämplig plats att slå upp sitt tält på och sedan efter några timmars sömn vara beredd att fortsätta den långpromenad mellan Abisko och hemmet i Stockholm som han påbörjade den 24 januari.
Det är verkligheten just nu för 40-årige truckföraren Daniel Korzeniewski.

PT träffar Korzeniewski i höjd med Auktsjaur längst E 45: an mellan Moskosel och Arvidsjaur.
Den ensamme vandraren är han på väg söderut efter att ha övernattat två nätter i Moskosel.
När han kommer dragande på sin lilla kärra med nödvändiga tillbehör så har han redan många vandringsmil i benen.
Han tycker att det mesta fungerar enligt den plan att lagt upp. Och att hans kropp så här långt fungerar som han säger helt okey.
- Innan det extra långa stoppet i Moskosel hade jag promenerat femton dagar i sträck. Det känns förstås i kroppen även om jag så här långt inte haft några problem alls med vare sig skavsår eller annat, klargör Daniel.

Ett problem erkänner han dock är den kondens som emellanåt bildas inne i övernattningstältet.
- Det gör det tyvärr svårt att hålla skor och kläder torra, säger han och berättar att han inte är någon nybörjare när det gäller att utföra dylika långpromenader.
- Jag har vandrat runt i många år på olika ställen i landet. Har tidigare varit också här i norra Sverige och vandrat bland annat längst Kungsleden, säger den polskfödde Daniel Korzseniewski som bott 17 år i Sverige.
Att vara ensam utan annat sällskap än sig själv under sina långpromenader tycker han inte är några problem.
- Jag är frisk och vältränad och vet vilken mat jag ska äta och vilka vitaminer och örter jag ska inta för att må bra, säger han med ett leende.

Han räds inte hellre den tunga trafik som han måste samsas med på den vältrafikerade riksväg som han nu vandrar längst.
- Ibland hejar och blinkar bilisterna med sina stålkastare. Kanske tycker de att det är konstigt att möta en ensam vandrare så här mitt i vintern, ler Daniel och berättar vidare att den månadslånga långpromenad han just nu genomför bara är en träning inför en långt längre gångmarsch som han ämnar genomföra med början i januari nästa år.
- Det blir troligen en mycket större utmaning än den här utflykten. Jag tänker starta i Sibirien och sedan vandra ner mot Mongoliet, Kazakstan, Turkiet, Syrien och vidare mot Kapstaden i Sydafrika. Det blir sträcka på över två tusen mil som jag hoppa kunna genomföra under januari fram till april nästa år, säger han innan han glatt vinkar adjö och fortsätter sin ensamma vandring söderut.
Nils Widman